Logo

 

     

 

 

 

Untitled
  • Home
  • Historier
  • Kontakt
 
Untitled
  • Da Brurstol-Brura
Ble Rasende
  • Snøskred og
Andre Ulykker
  • Drukningsulykker
  • Vi kjører til
Ballstad
  • Lofothest
  • Bedehuset i
Ballstad
  • Isak i Tåa
  • Lofoten som
Forvisningssted
og Straffekoloni
  • Telefon
  • Gode og Dårlige
Fiskemerker
  • Nordlandsbåten
  • Fra Vuggen til
Graven
  • Telegraf

 

 

 

 

 

 

 

 

Ballstad Vestvågøy

 

Bedehuset i Ballstad

 

   Det føltes som et savn at det i Ballstad  ikke var noe forsamlingshus,  som fiskerne kunne ty  hen til i ledige stunder, til oppbyggelige møter eller til andre slags sammenkomster. Mann og mann i mellom ble det sikkert lenge snakket herom, og vinteren 1885 begynte fiskerne med en innsamling av midler til et bedehus for fiskeværet. Fiskerne fra Buksnes, Vega, Hadsel gikk sammen om det. Vinteren 1887 det den 14. februar sammenkalt til den første generalforsamling, og her ble det så bestemt at huset skulle bygges, idet man da hadde fått samlet inn 1000 kroner til dette formålet. Væreieren, Jens Pedersen, ga 500 kroner og ga løfte om fri grunn for huset, og saken var for så vidt i orden. På denne generalforsamling ble det første styre valgt, bestående av 12 mann, 4 fra Buksnes, 4 fra Vega og 4 fra Hadsel. Fra Buksnes valgtesJørgen Pedersen, Ballstad, Hagbart Høydahl, Sund, Sokneprest O. Berge, Buksnes, Ole Magnus Olsen, Skotnes, med Peder Sørensen, Våje som varamann. Fra Vega valgtes Johan Pedersen, Gulsvåg, Andreas Andreassen, Grimsøy, Kristian Aleksandersen, Eidem, og Petter Nikolaisen, Ingøy, med Ole Kristoffersen, Olderås som varamann. Fra Hadsel valgtes Ole Pedersen, Haug,Hans Eriksen, Vassvik, Robert Kristoffersen, Ånstad og Lars Ødegård, Lekang, med Søren Andreassen, Grytting som varamann. Til styrets formann valgtes Sokneprest Berget.

   Som dirigent (ordstyrer) under generalforsamlingen ble valgt kirkesanger Kr. Berg, Buksnes, og til sekretær Oluf Svendsen, Haug.

   Hagbart Høydal fikk i oppdrag å underhandle med Bjerkhoel, Namsos om levering av huset, og det ble da ordnet slik at Bjerkhoel skulle skaffe huset ferdig, uten grunnmur og ovner, for en sum av kr. 4.200,00. Av det offentlige fikk man et tilskudd på kr. 2.000,00, og med de kr. 1.000,00, man hadde samlet sammen inn, satt man da med en kapital på kr. 3.000,00.

   Den 29. januar 1888 ble forsamlingshuset for første gang tatt i bruk, og det ble da satt opp og vedtatt statutter m. v. for huset. KjøpmannJørgen Pedersen, Ballstad ble atter valgt som formann, og han fortsatte som sådan til 1900, da hans bror, væreier Jak. A. Pedersen ble valgt til formann. I 1903 ble sokneprest Aasen innvalgt i styret og samtidig til formann i dette. I 1910 ble Amandus Kristensen, Gjerstad valgt som medlem av styret og samtidig valgt til kasserer, en stilling han uten avbrytelse hadde til sin død i 1943. I 1917 ble daværende kjøpmann i Ballstad, Hans Svendsen valgt til formann, og var i denne stillingen til julen 1923, da fanejunker O. Rinnan, Skotnes ble valgt til formann. Han var formann i styret til 1940, til Håkon Arctander, Gjerstad ble valgt til formann.

   De to som har sittet den lengste tid i bedehusets styre er Amandus Kr. Gjerstad, fra 1910 til 1943, og Håkon Arctandet, Gjerstad, fra 1912 til 1946 og fremover.

   Ballstad bedehus var i flere år benyttet som skole for landgutter (kokker), og her ble det også holdt aftenskole for voksne under vinterfisket; lærere ved disse skolene var Kr. Berg og E. K. Lie.

   I 1908 leide Nordlands Indremisjon bedehuset til fiskerheim, og dette leieforhold bestod til 1919. I 1920 ble huset bortleid til Den Indre Sjømannsmisjon som fiskerheim, og dette leieforhold består. Det er bestemt at Sjømannsmisjonen skal foreta en omfattende reparasjon av huset, og etter de foreliggende tegninger å bedømme, vil huset, når det er ferdigrestaurert, bli både pent og moderne. Huset er overdratt til Den Indre Sjømannsmisjon som skal ombygge og vedlikeholde det; men hvis misjonen slutter med sin virksomhet (fiskarheim) skal huset tilfalle de gamle eiere, fiskere i Buksnes, Vega og Hadsel, vederlagsfritt.

   Innsamlingen til dette bedehuset, {Fiskerheimen} som begynte vinteren 1885, viser hvordan mange bekker små gir en stor å. 10-ører ble lagt på 10-ører, de ble til kroner, og så ble det hundre kroner, og sannelig randt ikke de smp bekkene så flittig, at det snart også ble et helt 1000 kroner, mange penger den gang. Fiskerne ga også fisk til formålet , og la oss ikke glemme fiskerne fra Vega, som sørget for å få sendt pakker hjemmefra, som så ble solgt på pakkeauksjon til inntekt for bedehuset. Dette hjalp til å holde huset vedlike, og uten disse Vega- fiskernes bistand, er det ikke godt å vite hvordan bedehuset i Ballstad ville greid å bestå.

   Stort arbeide er her nedlagt også av Amandus Kr. Gjerstad, og en minnes med takk hans og mange andre nidkjære og erkjentlighetsverdige virke til fordel for bedehuset i Ballstad.

   Da Buksnes kirke brant ned i 1903, ble bedehuset i Ballstad benyttet som interimskirke, intil den nye kirke stod ferdig og kunne innvies høsten 1905.

   Under krigen og okkupasjonen tok tyskerne huset i besittelse, og hadde det til bruk i halvannet år. Huset ble da meget ramponert, men nå må det ha en større restaurering.

 

 

 

 

© COPYRIGHT  Alle Rettigheter forbeholdes  sv-mon.net